Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Karol Wrotek Marta Kot Plastiche gibon878 Ewelina642 nemo2016 Weegree Paul Paul D1R2018 (5148 niezalogowanych)
2 Posty
Krzysiek Kriss
(krissssssss)
Wiking
Witam

Mam zamiar też wyjechać do Norwegii jako operator cnc
Pracowałem na obrabiarkach konwencjonalnych jako ustawiacz w firmie z łożyskami póżniej pracowałem w innej firmie na szlifierce konwencjonalnej i frezace nie cnc ale już rozbudowanej. Obecnie od 3lat pracuje na tokarce ze sterowaniem sinummerik 810d.
Jęśli chodzi o pisanie programów to głównie używam cykli gotowych które są już na maszynie na toczenie zewnetrzne,
wytaczanie otworów, wiercenie, gwintowanie, nacinanie rowków zew. wew itd. Pisałem też programy w G - kodach na proste detale. Ustawiam narzędzia pełna kontrola pomiarowa (mikrometr, srednicówka, suwmiarka, itd ). Ogólnie praca jednostkowa przy dokładnych detalach pasowanie na g6 , h7 itd. Nie potrafie obsługiwać Mastercam, Edgecam, NX. Myślałem żeby pójść na kurs żeby tego się nauczyć. Jeśli chodzi o język norweski to od pół roku się szkole. Czy to wystarczy jak myślisz?
Z góry dzięki za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Krzysiek Kriss
(krissssssss)
Wiking
Witam

Mam zamiar też wyjechać do Norwegii jako operator cnc
Pracowałem na obrabiarkach konwencjonalnych jako ustawiacz w firmie z łożyskami póżniej pracowałem w innej firmie na szlifierce konwencjonalnej i frezace nie cnc ale już rozbudowanej. Obecnie od 3lat pracuje na tokarce ze sterowaniem sinummerik 810d.
Jęśli chodzi o pisanie programów to głównie używam cykli gotowych które są już na maszynie na toczenie zewnetrzne,
wytaczanie otworów, wiercenie, gwintowanie, nacinanie rowków zew. wew itd. Pisałem też programy w G - kodach na proste detale. Ustawiam narzędzia pełna kontrola pomiarowa (mikrometr, srednicówka, suwmiarka, itd ). Ogólnie praca jednostkowa przy dokładnych detalach pasowanie na g6 , h7 itd. Nie potrafie obsługiwać Mastercam, Edgecam, NX. Myślałem żeby pójść na kurs żeby tego się nauczyć. Jeśli chodzi o język norweski to od pół roku się szkole. Czy to wystarczy jak myślisz?
Z góry dzięki za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
maciej drwiega
(maciejdrwiega)
Wiking
Mam pytanie ile mozna zarobic jako operator cnc na start lub programista operator
mam 6 lat doswiadczenia w programowaniu cnc i obsludze maszyn obecnie pracuje w UTC wroclaw ( czesci lotnicze )
angielski znam komunikatywnie , norweski zero znajomosci
znajomosc ( okuma mori seiki hass )
autocad , edgecam , nx (tworzenie programow obr i tworzenie modeli 3d)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok